jueves, 20 de marzo de 2014

20-3-2014

4.Unitats
4.1. Literatura
4.2.Gramàtica
4.2.1 Atixos
4.2.1.1. Prefixos
4.2.1.2 Infixos
4.2.1.3 Sufixos

miércoles, 5 de marzo de 2014

1.2 Jacint Verdaguer. L'Atlàntida i Canigó

Jacint Verdaguer va néixer l'any 1845 a Folgueroles, un poblet de la plana de Vic. Es va fer sacerdot i es va dedicar tant a la vida espiritual com a la creació literària La seva vida és la d'un artista romàntic. La figura de Verdaguer té un paper decisiu en la historia de la llengua catalana i la literatura catalanes: és el creador de la literatura catalana moderna, és considerat el més gran poeta català del segle XIX.

1.La poesia

Ausiàs March neix a la població valenciana de Gadia cap al 1397. Als 15 anys, es prepara per ser armat cavaller: es dedia a les justes, als tornejs i a les caceres, i participa en les festes cortesanes, on descobreix la poesia i la música trobadoresques. Després intervé en les diverses expedicions militars a Itàlia al costat d'Alfons el Magnànim, rei de Corona d'Aragò.
Respecte a la tradició trobadoresta, l'obra d'Ausiàs March aporta dues innovacions importants: en l'aspecte lingüístic, abandona la llengua provençal i escriu la seva obra integramen en català; i pel que fa el contingut, abandoa els tòpics trobadorescos i basa la seva poesia en la pròpia experiencia.